חדל פירעון הנו אדם שאינו מסוגל לשלם את חובותיו במועד או מי ששווי התחייבויותיו גבוה משווי נכסיו, כאשר האדם מגיע להליכי מיצוי בעקבות פתיחת תיקים בהוצאה לפועל.
כנגד החייב נפתחים תיקים בהוצאה לפועל והנושים מתחילים לנקוט בסנקציות כנגד החייב באמצעות הגבלות ועיקולים.
במצב כזה הפתרון הוא פתיחת הליך חדלות פירעון, בעת הגשת בקשה לקבלת צו לפתיחת הליכים ניתן להצהיר גם על חובות שטרם נפתח בגינם תיק בהוצאה לפועל.
ניתן לפתוח הליך חדלות הפירעון על ידי הגשת בקשה לצו לפתיחת הליכים, או באמצעות הודעה לרשם ההוצאה לפועל.
חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, התשע"ח – 2018 (להלן – החוק) נכנס לתוקף ביום 15.9.2019 והוא מסדיר את הליכי חדלות פירעון.
ניתן להגיש בקשה לפתיחת הליך חדלות פירעון בהוצאה לפועל במקרה של חייב שהוא יחיד שחובותיו נמוכים מ 166,627.31 ש"ח. הסכום מתעדכן בכל שנה.
בהליך חדלות הפירעון המתנהל בהוצאה לפועל ישנו גם ניסיון לגיבוש הסדר תשלומים בין החייב לבין הנושים בטרם יינתן צו לפתיחת הליכי חדלות פירעון, משמעותו צו רשמי שפותח את הליך חדלות פירעון.
בעל חוב מעל 166,627 ש"ח – ינוהלו אצל הממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי במשרד המשפטים, בבית משפט השלום.
לגבי חייב שהוא יחיד מחליפים הליכי חדלות פירעון לפי החוק את הליכי פשיטת רגל שהתנהלו בעניינו של היחיד עד לכניסת חוק חדלות פירעון לתוקף, בבית משפט מחוזי.
החוק החדש מגדיר שלוש מטרות עיקריות:
1. להביא ככל הניתן לשיקומו הכלכלי של החייב.
2. לפרוע כמה שיותר מחובות החייב לנושים.
3. לקדם את שילובו מחדש של חייב שהוא יחיד במרקם החיים הכלכליים.
בעת מתן צו לפתיחת הליך חדלות פירעון, ישנו עיכוב הליכים וכל ההליכים כנגד החייב מוקפאים, לא ניתן יהיה להמשיך בכל הליך משפטי או הליך חדש כנגד החייב, דבר שיאפשר לחייב לנשום לרווחה.
ימונה נאמן שיבצע בדיקות מצב ויכולת כלכלית, ייקבע צו תשלומים חודשי זמני בהתאם ליכולת הכלכלית של החייב, החייב יתבקש להגיש דוחות על הכנסות והוצאות.
ייערך דיון בהפטר מותנה שבו ידונו בבקשת החייב ויינתן צו שיקום כלכלי שיכלול צו תשלומים, הוראות לגבי מימוש נכסים וחובות שלגביהם לא יינתן הפטר ותיקבע תכנית שיקום עבור היחיד שתכלול הכשרה להתנהלות כלכלית נכונה במקרים שימצא לנכון.
בסיום התוכנית – אם עמד היחיד בכל תנאי הצו לשיקום כלכלי, יינתן צו הפטר.
בהליך שפורט לעיל, בטרם פניה להליכי חדלות פירעון, מומלץ להיוועץ בעורך דין המומחה בהליכי חדלות פירעון והוצאה לפועל, על מנת להביא לכדי פתרון להתחייבויות בדרך הנכונה ביותר בהתאם למצבו תוך שמירה על רכושו ונכסיו.